| 
                                                
                                                    |  |  | 
                                                            
                                                                | 
            
            
                | 
                        
                            
                            | 
                                    
                                        |  |  
                                        | IBM Placement Papers |  
                                        | IBM Placement Papers | IBM Interview Procedure | IBM Aptitude Questions | IBM TechniIBMl Questions | IBM
 Interview Questions
 
 
 
 This time he has not given the number series.
 
 Apptitude:
 
 part 1 : letter sevies.
 part 2 : figures
 part 3 : quantitave
 
 
 Technical:
 
 Most question are on Unix and some in C and some in
 windows 3.1
 all question in Unix are From Kernighan & pike
 
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~~~~~~~~~~~~~~~
 
 
 part 1
 
 it consists of number series.In some institutes
 alphabetical series is
 given instead of number series.Iam having number series so
 iam sending
 that.Please go through tha alphabetical tests also.
 1. 19,24,20,25,21,26,?   ans:22
 2. 11,14,12,15,13,16,?   ans: 14
 3. 10,2,8,2,6,2,?       a:4
 4. 8,9,11,14,,18,23,?   a:29
 5. 25,25,22,22,19,19,?  a:16
 6. 14,2,12,4,10,6,?     a:8
 7. 7,16,9,15,11,14,?    a:13
 8. 40,42,39,44,38,46,?  a:37
 9. 3,18,4,24,5,30,?     a:6
 10. 18,20,22,20,28,20,? a:22
 11. 18,20,10,12,4,6?    a:0
 12. 7,6,8,5,3,7,?       a:4
 13 9,18,21,25,20,?      a:30
 14 3,3,4,8,10,36,?      a:33
 15.30,28,25,20,34,28,?  a:21
 16. 4,8,16,32,64,128,?  a:256
 17. 8,16,24,32,40,48,?  a:56
 18. 13,11,14,12,15,13,?         a:16
 19. 6,18,36,108,216,648,? a:1296
 20. 4,4,8,8,16,16,?     a:32
 21. 2,6,18,54,162,486,? a:1458
 22. 4,20,35,49,62,74,? a:85
 23. 10,18,15,23,20,28,? a:25
 24. 4,10,8,14,12,18,? a:16
 25 10,15,12,17,14,10,? a:16
 
 
 part 2 consists of non-verbel reasoning(figures).So it is
 impossible for
 me to send those.(25 questions)
 
 part 3  (quantitative)
 
 
 1.A clerk multiplied a number by ten when it should have
 been divided by
 ten.The ans he got was 100.what should the ans have been?
 a:1
 2.If Rs20/- is available to pay for typing a research
 report & typist A
 produces 42 pages and typist B produces 28 pages.How much
 should typist A
 receive?
 a:Rs12/-
 3.The average salary of 3 workers is 95 Rs. per week.  If
 one earns
 Rs.115 and second earns Rs.65 how much is the salary of the
 3rd worker.
 Ans.105.
 4.A 16 stored building has 12000 sq.feet on each floor.
 Company A rents 7
 floors and company B rents 4 floors. What is the number of
 sq.feet of
 unrented floor space.
 Ans.60000
 5. During a given week A programer spends 1/4 of his time
 preparing flow
 chart, 3/8 of his time coding and the rest of the time in
 debugging the
 programs. If he works 48 hours during the week , how many
 hours did he
 spend debugging the program.
 Ans. 18.
 6. A company installed 36 machines at the beginning of the
 year. In March
 they installed 9 additional machines and then disconnected
 18 in August.
 How many were still installed at the end of the year.
 Ans.  27
 7. A man owns 2/3 of the market research beauro business
 and sells 3/4 of
 his shares for Rs. 75000. What is the value of Business.
 Ans.150000
 8. If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, how
 many feet of
 wall space will 30 cabinets require?
 Ans.45
 9.A computer printer produced 176,400 lines in a given
 day.  If the
 printer was in operation for seven hours during the day,
 how many lines
 did it print per minute?
 Ans.420
 
 10. From its total income, A sales company spent Rs.20,000
 for
 advertising, half of the remainder on commissions and had
 Rs.6000 left.
 What was its total income?
 Ans.32000
 11. On Monday a banker processed a batch of cheques, on
 Tuesday she
 processed three times as many, and on Wednesday she
 processed 4000
 cheques.  In the three days, she processed 16000 cheques.
 How many did
 she process on Tuesday?
 Ans.9000
 12. The cost of four dozen proof machine ribbons and five
 dozen accouting
 machine ribbons was Rs.160/-. If one dozen accounting
 machine ribbons
 cost Rs.20/-, what is the cost of a dozen proof machine
 ribbons?
 Ans.Rs.15
 13. If a clerk can process 80 cheques in half an hour, how
 many cheques
 can she process in a seven and one half hour day?
 Ans.1200
 14. In a library, there are two racks with 40 books per
 rack.  On a given
 dya, 30 books were issued.  What fraction remained in the
 racks?
 Ans.5/8
 15. The average length of three tapes is 6800 feet. None of
 the tapes is
 less than 6400 feet.  What is the greatest possible length
 of one of the
 other tapes?
 Ans.7600
 
 IBM Placement Papers | IBM Interview Procedure | IBM
 Aptitude Questions | IBM TechniIBMl Questions | IBM
 Interview Questions
 
 
 16. A company rented a machine for Rs.700/- a month.  Five
 years later
 the treasurer calculated that if the company had purchased
 the machine
 and paid Rs.100/- monthly maintenance charge, the company
 would have
 saved Rs.2000/-. What was the purchase price of the machine?
 Ans.Rs.34000
 17. Two computers each produced 48000 public utility bills
 in a day.  One
 computer printed bills at the rate of 9600 an hour and the
 other at the
 rate of 7800 an hour.  When the first computer finished its
 run, how many
 bills did the other computer still have to print?
 Ans.9000
 
 18. If a salesman's average is a new order every other
 week, he will
 break the office record of the year.  However, after 28
 weeks, he is six
 orders behind schedule.  In what proportion of the
 remaining weeks does
 he have to obtain a new order to break the record?
 Ans.3/4
 19. On a given day, a bank had 16000 cheques returned by
 customers.
 Inspection of the first 800 cheques indicated that 100 of
 those 800 had
 errors and were therefore the available immediately for
 data processing.
 On this basis, hwo many cheques would be available
 immediately for data
 processing on that day?
 Ans.14000
 20. A company figured it needed 37.8 sq.feet of carpot for
 its reception
 room.  To allow for waste, it decided to order 20% more
 material than
 needed.  Fractional parts of sq.feet cannot be ordered.  At
 Rs.9/- a
 sq.feet, how much would the carpet cost?
 Ans.
 a. Rs.324 b) Rs.405 c) Rs.410 d) Rs.414 e) Rs.685
 21. A tape manufacturer reduces the price of his heavy duty
 tape from
 Rs.30/- to Rs.28/- a reel and the price of a regular tape
 from Rs.24/- to
 Rs.23/- a reel.  A computing centre normally spends
 Rs.1440/- a month for
 tapes and 3/4 of this is for heavy duty tapes.  How much
 will they save a
 month under the new prices?
 Ans.Rs.87
 22. In a team of 12 persons, 1/3 are women and 2/3 are
 men.  To obtain a
 team with 20% women how many men should be hired?
 Ans.8
 23. The dimensions of a certain machine are 48" X 30" X
 52".  If the size
 of the machine is increased proportionately until the sum
 of its
 dimensions equals 156", what will be the increase in the
 shortest side?
 Ans. 6"
 24. In a certain company, 20% of the men and 40% of the
 women attended
 the annual company picnic.  If 35% of all the employees are
 man, what
 percent of all the employees went to the picnic?
 Ans.33%
 25. It cost a college Rs.0.70 a copy to produce a Programme
 for the
 homecoming football game.  If Rs.15,000/- was received for
 advertisements
 in the programme, how many copies at Rs.0.50 a copy must be
 sold to make
 a profit of Rs.8000/- ?
 Ans. 35000
 
 ************************************************************
 *********
 
 In the first section there are 40 question's on letter
 series.
 Very easy upto 25 and then slightly involved after that
 again
 last 10questons are easy.
 
 For example:
 
 1. aa , bb, cc, --
 2. a,c,e,g,-
 etc.,
 ************************************************************
 ****
 
 IBM Placement Papers | IBM Interview Procedure | IBM
 Aptitude Questions | IBM TechniIBMl Questions | IBM
 Interview Questions
 
 
 
 
 
 TATA-IBM few questions extra.
 1)int i=10;
 printf("%d%d%d",i,i++,++i);
 ans: compiler dependent
 2)printf("Enter two values a and b:"):
 scanf("%d%d",a,b);
 printf("%d+%d=%d",a,b,a+b);
 ans:core dumped
 3)Question on WM_SIZE
 ans:WM_SIZE
 4)when destroy window what message would disply
 ans:WM_DESTROY
 5)MS Windows 3.1 about multitasking
 ans:nonpreemptive
 6)windows 3.1 is
 ans:application
 7) about switch switch statement
 ans:16,21
 8)question paper the first question ans is
 ans:can't be compiled
 9)about send messages and post messages
 ans: c
 10)what is the command to intiate the windows
 ans:WinMain
 
 paper
 1.const char *
 char * const
 What is the differnce between the above
 tow?.
 2.In Unix inter process communication take place
 using?.
 3.What are the files in /etc directory?.
 4.About i-node numbers
 5.Max relaxable permisssion value with out giving
 write permission
 to others?.
 6.About ln(linking)
 7.A question on until
 until (who |grep mary)
 do
 sleep(60)
 done
 8.Linking across directories?.
 
 9.process id for kernell process
 10.very first process created by kernell
 11.function to repaint a window immediately?.
 12.Function entry for DLL in win3.1
 13.win 3.1 is a
 14.win 3.1 supports which type of multi tasking?.
 15.Message displayed when a window is destroyed
 16.About fork()?
 17.About send message and post message
 18.Message to limit the size of window
 19.System call executable binary file intoa process
 20.About GDI object?.
 21.API used to hide window
 22.Initialize contents  of a dialog?.
 The technical comprises of 50 questions on C,Unix
 and windows.
 
 
 |  |  |  |  
                                                                |  |  |  |  |  |  |